

Conduita terapeutică
Standardul de aur a unei conduite contemporane - este o abordare complexă bazată pe experiența clinică și studii medicale.
Odiseea mea terapeutică este urmatoare Universitatea de Medicină și Farmacie (USMF, Chișinau), rezidențiat în psihiatrie și psihologie clinică (Catedra de Psihiatrie și Narcologie ), școala de psihoterapie în Bruxelles (European Psychiatric Association), formare în psihoterapie cognitiv – comportamentală (Cluj-Napoca).
În prezent există mai multe protocoale, ghiduri și manuale specifice pentru tratarea unei game vaste de probleme ce țin de sănătatea mintală, care au la bază abordarea cognitiv – comportamentală. Acesta fiind rezultatul numeroaselor studiilor clinice, în care este investigată eficacitate acesteia.
Oamenii intră în psihoterapie pentru a reduce suferința și pentru a le îmbunătăți bunăstarea. O astfel de suferință este adesea funcția psihopatologiei, care poate fi caracterizată ca model inadaptativ ale gândurilor, sentimentelor și acțiunilor într-un context relațional.
În dependență de problemă durata terapiei poate varia de la 8 – 10 ședințe (în atacurile de panică) până la 1 an (dacă vorbim despre unele simptome în cadrul tulburărilor de personalitate). Începutul psihoterapiei totdeauna este precedat de un interviu preliminar.
COVID-19 - criză de sănătate mintală sau o nouă oportunitate?
Frica, îngrijorarea și stresul sunt răspunsuri normale la amenințările percepute sau reale și în momentele în care ne confruntăm cu incertitudinea sau cu necunoscutul. Deci, este normal și de înțeles că oamenii se confruntă cu frica în contextul pandemiei COVID-19. OMS, împreună cu partenerii, oferă îndrumări și sfaturi în timpul pandemiei pentru lucrătorii din domeniul sănătății, persoanele care au grijă de copii, adulți mai în vârstă, oameni aflați în izolare și mai mulți oameni în general.
Între timp, situațiile de urgență, în ciuda naturii lor tragice și efectelor adverse asupra sănătății mintale sunt, de asemenea, oportunități inegalabile de a îmbunătăți viața unui număr mare de oameni prin reforma sănătății mintale.
Prin publicarea urmatorului raport, OMS menționează că persoanele care se confruntă cu situații de urgență nu pierd oportunitatea reformei sănătății mintale, dar în unele cazuri, urgențele, în ciuda naturii lor tragice ne dezvoltă.
https://www.who.int/mental_health/emergencies/building_back_better/en/
